29 oktober – Film in Roermond met nabespreking

Maatschappelijke film en discussie

Away from her

Op 29 oktober  kijken we naar de film ”Away from her”,  over ouderdom, dementie en liefde. Een voorstukje is te zien via https://youtu.be/KaKIpKBxu14

De film staat ook in verbinding met lezingen die een aantal weken daarna gehouden worden.

De avond wordt ingeleid door dominee Judith van den Berg-Meelis. We bekijken met elkaar de film en na afloop is er de gelegenheid voor vragen, gesprek en discussie. De film is in het  Nederlands ondertiteld. 

De film gaat over Fiona, die Alzheimer heeft, en haar man Grant en de overgang van thuiswonen naar een verzorgingstehuis. Maar de film laat ook de barsten en onderhuidse kanten van het huwelijk zien en de geschiedenis en de onvermoede toekomst van een huwelijk. Het begint als een zoetsappige televisiefilm over een nare ziekte. Fiona en Grant lijken het perfecte stel – met een perfect huis aan een prachtig meer in het noorden van Canada. Grant kan niet geloven dat hij afscheid moet nemen van Fiona, maar op haar dringende verzoek brengt hij haar toch naar een verzorgingstehuis. En daar vindt Fiona een nieuwe liefde. Zonder omhaal onderzoekt Away from Her de onvoorspelbare wegen van het hart. Grant heeft het gevoel gestraft te worden voor zijn slippertjes uit het verleden – hun huwelijk was nooit zo stabiel als hij zichzelf voorhield. De film richt zich volledig op de karakters, die elk hun innemende en hun stekelige kanten hebben.

‘Away from Her’ is een sober en sterk drama met een prachtige hoofdrol van Julie Christie, die haast onmerkbaar schakelt tussen onzekerheid en elegantie, tussen luciditeit en verwarring. Haar optreden verleent de film een tragische ondertoon, die wordt gecompenseerd door Sarah Polley’s optimisme. Zonder Fiona’s slopende ziekte ook maar enigszins te romantiseren, is Away from Her vooral een lofzang op de liefde.

Waar: Ontmoetingscentrum, Minderbroedersingel 15F te Roermond
Contact persoon: Wilma Kaemingk en Ds. Judith van den Berg-Meelis
E-mail: wio@pg-roermond.nl
De toegang is gratis