Wouter Schenk exposeert in Het Nieuwe Baken.

Nieuwe expositie.

In Het Nieuwe Baken hangt sinds eind april een nieuwe expositie. Het is een fototentoonstelling van een serie foto’s die Wouter Schenk vorig jaar maakte bij een bezoek aan een township in de buurt van Kaapstad in Zuid-Afrika. De foto’s laten vooral het straatleven zien. Op zondag 2 juni zal Wouter tijdens de koffie na de kerkdienst een korte presentatie geven over de achtergronden van de expositie. Hieronder in de reader van de expositie leest u meer. De expositie zal tot medio oktober in Het Nieuwe Baken te zien zijn.

Reader expositie foto’s Wouter Schenk

Wouter Schenk (1959) fotografeert al vanaf jonge leeftijd. Hij combineert fotografie met zijn interesses waaronder architectuur, het stadsleven en muziek. De laatste tijd heeft de fotografie een steeds belangrijkere rol gekregen in zijn leven. Hij werkt met professionele apparatuur en krijgt zo nu en dan freelance opdrachten.
Zijn liefde voor de muziek, vooral jazz, heeft hem gebracht tot de concertfotografie. Jaren geleden fotografeerde hij al voor de in 2005 verongelukte jazzpianist Glenn Corneille, wiens website Wouter verzorgde. Sinds 2012 is Wouter verbonden aan het landelijke online Music magazine www.writteninmusic.com, waarvoor hij concert recensies schrijft en deze opluistert met zijn concertfoto’s. In 2013 was jazz het thema van zijn vorige expositie in Het Nieuwe Baken.
Eind maart 2017 reisde Wouter met zijn oudere broer Jan naar Cape Town in Zuid-Afrika voor een bezoek en reportage van het Cape Town Jazz Festival. Op zondag 2 april bezochten ze met een gids de townships in de Cape Flats. ‘Flats’ slaat op de vlakte ten Oosten van Kaapstad, waar zich verschillende townships bevinden. Het bezoek aan de townships is het thema van deze expositie.
Wouter en zijn broer Jan brachten een bezoek aan een katholieke kerkdienst in de township Gugulethu en een gids reed hen rond in verschillende delen van de township. In Gugulethu wonen circa 100.000 mensen, waarvan 99% tot de zwarte bevolkingsgroep behoort. Terwijl Apartheid officieel is verdwenen, voel je de Apartheid nog overal in Zuid-Afrika. Alleen al door het feit dat in elke township hoofdzakelijk één bevolkingsgroep woont, zoals in Gugulethu zwarte Afrikanen, terwijl kleurlingen weer in andere townships wonen. In de townships is nog altijd heel veel criminaliteit. Zonder gids is het gevaarlijk voor westerlingen.

De meeste foto’s zijn gemaakt vanuit de rijdende auto. De gids verbood Wouter op straat te fotograferen, uit oogpunt van veiligheid. Daardoor zijn de foto’s technisch gezien niet altijd even goed, maar ze geven een goede impressie van het straatbeeld in de township.

Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door Foto Kino Linders.