Drama op Lesbos, vluchtelingenkamp verwoest. Bid en collecteer.

Woensdag 9-9-2020

Door meerdere branden is vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos vannacht grotendeels verwoest. Op het eiland is de noodtoestand uitgeroepen. Duizenden migranten zijn gevlucht, maar kunnen nergens heen.

Bij het openen van Facebook is dit het eerste bericht van ngo’s en kranten. Uit alle berichten klinkt schrik en verbijstering over dit nieuwe drama.

“Een afschuwelijke situatie,’ aldus Alice Kleinschmidt van Kerk in Actie partner Borderline op Lesbos. “Vrouwen en kinderen stonden in de kou, baby´s moesten overgeven vanwege de rook, ze hebben helemaal niets meer.”

Vandaag, was de planning, moet de oproep om collectanten voor de huis-aan-huis collecte van Kerk in Actie voor de vluchtelingen op Lesbos op de website.
Dat kan niet zonder eerst aandacht te schenken aan dit vreselijke drama en te bidden voor de vluchtelingen die nu alles wat ze nog hadden zijn kwijtgeraakt.

Bid mee.

En dan hieronder de oproep voor collectanten, geschreven vòòr de verwoestende branden maar nu heel erg dringend.

Noodtoestand vluchtelingenkinderen in Griekenland
Landelijke huis-aan-huiscollecte Kerk in Actie
Oproep collectanten in Venlo

“Nederland moet haast maken met de opvang van kinderen in vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos. Als dat niet in Griekenland zelf blijkt te kunnen dan zou het kabinet hulp in Nederland moeten regelen”. Deze oproep staat in een petitie die al is ondertekend door ruim 750 voorgangers van kerken van de meest uiteenlopende snit. “We zouden op het gebied van kinderrechten gidsland moeten zijn maar ons beleid is bleek en flets. Wij willen meer aandacht voor de duizenden kinderen die in de vluchtelingenkampen in de knel zitten”. Eerder hebben al diverse gemeenten en particulieren te vergeefs plaats aangeboden voor deze kinderen. De petitie is primair gericht op het CDA en de ChristenUnie.

De nood is hoog. Daarom organiseert Kerk in Actie (KIA), de hulpverleningsorganisatie van de protestantse kerk, een landelijke huis-aan-huiscollecte van 29 november t/m 5 december 2020 voor dit doel.
Kerk in Actie hoopt dat Venlo hier ook aan mee doet en heeft mij gevraagd dit met hun hulp te coördineren. Vandaar hierbij de oproep om u te melden als collectant. Dit kan rechtstreeks op www.kerkinactie.nl/huisaanhuiscollecte of bij mij op gert.reitsma@hetnet.nl of 077-3528415.
Wel graag vóór eind september i.v.m. de nodige voorbereidingen zoals bestellen collectebussen, aanmaak legitimatiepasjes, wijkindeling, etc.. Voor perspublicaties zal worden gezorgd.
Doet u mee?
                                                                                                                                                        Gert Reitsma

Lees ook de de brief van een aantal ngo’s verstuurd op 31 augustus naar 2 regeringspartijen.