Bezinningsdag kerkenraad

Kort verslag Bezinningsdag 15 februari 2020

Het thema van de bezinningsdag was dit jaar ‘omzien naar elkaar’. Aan de hand van de PKN brochure “Verbinding en aandacht” hebben we nagedacht over verschillende aspecten van ‘omzien naar elkaar’.

Gemeentepastoraat was het eerste onderdeel. In veel kerken, ook bij ons in de Joriskerk, wordt geen groot huisbezoek meer georganiseerd. Dat betekent gelukkig niet dat we niet naar elkaar omzien. Dit gebeurt op allerlei wijze, georganiseer en spontaan. Denk aan de wijkavond, elkaar spreken bij de koffie in het Baken, diverse groepen die elkaar regelmatig zien, zoals de Tafelgespreksgroep of denk aan de contactpersonen die de mensen uit hun wijken kennen.
Laten we actief oog houden voor elkaar, durf ook de vraag eens te stellen: ‘hoe gaat het vandaag met je’ en ‘wat heb je nodig’? En luister, luister, luister…

Verbinding zoeken Hoe kunnen we verbinden nu vanzelfsprekende structuren van de vroegere verzuilde samenleving veelal zijn weggevallen? Door mee te doen aan activiteiten bijvoorbeeld, en door de kerkgang op zondag.
We realiseren ons dat er ook minder zichtbare gemeenteleden zijn. Een klein groepje denkt inmiddels na hoe we hen kunnen vragen wat hún verwachtingen van de kerk en de gemeente zijn in de hoop ook met hen een verbinding te kunnen maken.

Aandacht bieden Meer en meer zien we in de samenleving de zelfredzame consument, die pakt wanneer en wat hem of haar uitkomt. De kerk stelt hier de meelevende en mee-oplopende medemens tegenover. We mogen ‘Emmaüsgangers’ zijn voor elkaar. Maar ook ‘herder’. Al moet het natuurlijk niet zo zijn dat een ‘herder’-beeld de indruk geeft dat er wel voor je wordt gezorgd, wat kan leiden tot een passieve houding.
Het is natuurlijk makkelijk om om te zien naar wie we kennen en wie we aardig vinden. Wat een uitdaging om eens met iemand te praten die je niet zo goed kent! Naast deze gesprekken hebben we nog gesproken over het nieuwe Beleidsplan 2021-2026. Ook hierin zal worden nagedacht over hoe we mensen kunnen betrekken bij de Joriskerkgemeente, uitgaande van de talenten die een ieder heeft, en waar we naar mogen vragen.