Advent en Kerst – lezing

Ingrid Gaasterland
In een interessante cultuurhistorische lezing gaat Ingrid Gaasterland in op de geschiedenis van Kerst en de daaraan voorafgaande Advent in West-Europa.

Op enthousiaste wijze en met behulp van prachtige afbeeldingen bespreekt zij diverse schilderijen, teksten en muziekstukken.

Een sfeervolle avond om even alle commerciële kerstdrukte te ontlopen!

Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest. Tijdens de Advent wordt licht in de duisternis verwacht. In huizen en kerken wordt dit licht symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Deze adventskrans lijkt in zekere zin op een rad, een verwijzing naar een oud gebruik bij de Germanen.
De precieze geboortedag van Jezus is niet bekend. In het Westen is het feest van Kerst op 25 december geplaatst, om het heidense feest van de winterzonnewende te kerstenen.

De gebeurtenissen voorafgaand en rondom de geboorte van Christus heeft menig West-Europees kunstenaar geïnspireerd!
Op doek, in steen, in woorden alsook in muziek is dit thema indrukwekkend vormgegeven.

De avond zal muzikaal omlijst worden door Blokfluitensemble Musica Mosa.

Datum: woensdag 28 november van 19.30-21.30 uur
Plaats: Joriskerk, St. Jorisstraat 16, Venlo
Entree: € 10,00
S.v.p. aanmelden vóór 24 november bij het secretariaat van ‘t Groenewold.