Lezing over Florence en het geslacht de’ Medici

30 maart 2022

Ingrid Gaasterland

Iedereen die wel eens naar Italië afreist kan niet om Florence heen, als hoofdstad van Toscane, als de bakermat van de Renaissance en dus als één van de belangrijkste cultuursteden van Europa. Daar valt veel over te vertellen!
Florence, al gesticht in 59 v. Chr., werd een belangrijk handelscentrum. En vanaf het begin van de 15e eeuw werd Florence bestuurd door het bankiersgeslacht De’ Medici, van wie de meesten een grote belangstelling hadden voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. Als mecenas hadden diverse leden van deze familie grote invloed op de architectuur en op de kunst in het algemeen. Het geslacht De’ Medici bracht drie pausen voort, meer dan 50 kardinalen en twee koninginnen van Frankrijk. Zij bezaten onder andere het Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen. Ook begonnen zij het museum in de Uffizi.
Onze cultuurhistorische verkenning van Florence voert langs bekende gebouwen als het Palazzo Vecchio, de Dom, de San Lorenzo en de Santa Maria Novella. En langs minder bekende gebouwen als het Medici-Ricardi paleis. Bovendien worden enkele bekende monumentale kunstwerken besproken die specifiek in opdracht van de familie werden gemaakt. In welke context werden ze gemaakt en wat was de intentie van de opdrachtgever hierbij?
Een boeiende lezing die een nieuwe blik werpt op een stad die telkens weer de moeite waard is om naar terug te keren. Ingrid Gaasterland vertelt met kennis van zaken en op enthousiast wijze over deze prachtige stad aan de Arno ten tijde van de Renaissance.


De lezing wordt muzikaal omlijst door Ensemble Flauticordi, waarvan de bezetting passend in het tijdsbeeld, bestaat uit fluiten (sopraan, alt, tenor en bas), een vedel en een gitaar. Ze brengen een repertoire uit de 15e en 16e , met o.a. composities
van Josquin des Prez, J. Arcadelt en G. Mainerio.

Begeleiding: Ingrid Gaasterland
Datum: 30 maart 2022
Tijd: 19.30-21.30 uur
Kosten: € 10,—
Aanmelden: Voor 25 maart 2022 via ‘t Groene-
wold